Folk Festival 2017

Pa je za nami! Dolgo so vsi govorili o tem… že več tednov preden se je začelo in priznam, da sem že komaj čakal, da se še sam prepričam zakaj toliko govora o tem. Pač nekaj koncertov, zabava, kakšno pivo spiješ in je to, to. Ko pa nastopi čas za festival pa vidiš zakaj vsi komaj čakajo na Folk festival. Izgleda kot veselica na speedu. Celotno mesto, pa kakšno mesto, celotni otoki zaživijo in zadihajo skupaj s festivalom in štiri dni se govori samo o tem, še vremena ne omeni nihče. Vse je v znamenju violin, dud, kitar, harmonik, mandolin, kontrabasov,…

Na enem mestu zberejo vse najboljše domače glasbenike ter vsako leto pripeljejo še okoli petnajst bendov iz celega sveta. In že tu se pokaže pripadnost domačinov do festivala. Noben izmed gostujočih glasbenikov ni nastanjen v hotelu ampak jih prijazni domačini sprejmejo v svoj dom v zameno za nekaj vstopnic. Tako sva tudi midva najino sobo za goste odstopila za tri noči in se nama ni bilo potrebno “grebsti” za skoraj neprecenljiv košček papirja. Mislim, da ni potrebno omenjati, da so bile vse vstopnice razgrabljene v trenutku.

In tako se tekom dneva odvije več manjših koncertov in delavnic. Vsak večer ob 19:30 pa se na večih lokacijah odvijejo glavni koncerti, ki običajno trajajo do okoli polnoči. Zatem pa se začne še glavni del festivala in mislim, da se vsi najbolj veselijo ravno tega. Vso dogajanje se preseli v Islesburgh Community Centre ali kot ga domačini imenujejo THE CLUB. Za vstop si moraš že nekaj tednov vnaprej zagotoviti »membership«, ki ti omogoča vstop v klub. Cena 15 funtov. Mogoče se komu zdi veliko, vendar imaš za ta denar vsak večer »prost« vstop v klub, kjer se med 00:00 in 3:00 uro zjutraj odvije več koncertov na dveh odrih in tako imaš možnost videti tudi skupine, ki niso nastopile na koncertu, ki si si ga obledal prej. Po veliki hiši se sprehodiš in odločiš za sobo, kjer igrajo tebi najbolj všečno glasbo ali pa s prijatelji pokramljaš na hodnikih, stopnišču, recepciji itd. Obvezni del izkušnje je tudi “malca” ob 1h zjutraj, kjer so najbolj popularne opcije fish&chips, macaroni pie ali pa kakšna klobasa s ocvrtim krompirjem.

IMG_9149
The Goodbye Girls v koncertni dvorani Mareel.

Ne besede in ne slike ne morejo opisati doživetja v tej hiši. Kmalu ti postane jasno zakaj že tedne…kakšne tedne…mesece ljudje govorijo o Folk Festivalu. Dejstvo je, da na otokih sredi ničesar ni ravno nekaj veliko možnosti za zabavo in nočno življenje. Zato pa vsi otočani še toliko bolj čakajo konec aprila. Prav vsi so tam! Vidiš vse…od sodelavcev, do soigralcev, znance, delavce iz trgovin in kafičev…Občutek je kot, da se res velika skupina prijateljev zbere na masivni hišni zabavi. Takšni kot jih vidiš v ameriških filmih. Pridejo tudi vsi glasbeniki in vzdušje je fenomenalno. Super glasba, ples, kakšno pivo… in hitro je ura tri zjutraj. Takrat naj bi se vse zaključilo, a temu ni tako. Vsi nastopajoči in obiskovalci, ki znajo igrati kakšen inštrument se združijo in začne se »jam session«. Po hodnikih, po sobah, dvoranah,… od povsod se sliši glasba. Ljudje igrajo, pojejo, plešejo… in hitro je ura osem zjutraj, ko se zadnji odpravijo domov.

IMG_2510
Jam session

Posebnost tega festivala je tudi tako imenovani The Foy, kjer se vsak tuj glasbenik/skupina predstavi za borih 15 minut. Tako lahko vidiš najboljše tri ali štiri pesmi in s tem spoznaš vse skupine. Tudi glasbeniki sami so bili navdušeni nad takim načinom koncerta in marsikater se je iskreno zahvalil za nepozabno doživetje na Šetlandskih otokih.

Nama je bilo super. Uživala sva na polno, glasba je bila fenomenalna vendar sva bila po 4 dneh že zeeeeelllooo utrujena. Ampak je bilo vredno in že komaj čakava Folk festival 2018.

Kratek povzetek razmišljanja Blažke o Folk festivalu:

  • leto 2016 pred Folk Festivalom: Bom šla zarad družbe, ampak muzka bo pač šrot…ves ta cigu migu z violonam…meh
  • leto 2017 pred Folk Festivalom: Koooooomiiii čakam! Kakšna žurka, najboša muzka, jeeeej violine juuuuuhuuuu
  • leto 2017 po Folk Festivalu “I’m too old for this shit…” 🙂

-U&B


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s