Delček Slovenije na Šetlandu

S selitvijo v novo državo se soočava tudi s škotsko oziroma šetlandsko kulturo. Vendar pa obstajajo določene slovenske tradcije brez katerih si ne predstavljava iti skozi leto. Tudi če se nahajava sredi Severnega morja. Ena od teh tradicij je velika noč, ki je poleg božiča pri obeh družinah najpomembnejši praznik.

To leto sva celo upoštevala 40 dnevni post brez sladkorja in čipsa. Velika noč je bila zato še toliko bolj težko pričakovana. Velikonočni prazniki so tukaj bolj ameriški, saj takoj po valentinovem čokoladne srčke zamenjajo čokoladna jajčka in zajčki. Te ponavadi starši kupijo in jih skrijejo po hiši in dvorišču, kjer jih otroci poskušajo najti. Nihče pa ni govoril veliko o barvanju dejanskih jajc in tudi na polici nisem našla nobenih barvil ali nalepk.No pa to seveda ni bil problem. Jajčka sem pobarvala s čebulo, borovničevim sokom in kurkumo. Odtise pa naredila z raznimi cvetlicami, listi in elastikami.

IMG_20170415_151008
Barvanje jajčk z naravnimi barvili
IMG_20170415_170607
Končni rezultat

Ker je tradicionalno poleg jajc na mizi še nekaj dobrot, katerih ne najdeš v Tescotu (še manj pa v Tescotu na Šetlandkih otokih) sem se odločila, da se prvič lotim priprave velikonočnega zajtrka. Najprej sem naredila »nadelavanje«, katerega smo vedno delali v vasi Stari kot, kjer je živela moja stara mama. Gre za jed iz kruha, jajc in mesa. Različne verzije pa so pod različnimi imeni poznane po večih regijah v Sloveniji. Recept mi je zaupala mami. Seveda pa ni slovenskega praznika brez potice. Najboljšo (vsaj po mojem okusu) dela Urbanova mami Helena, ki me je po Skype napotkih vodila pri pripravi kokosove potice. Na poljskem oddelku Tescota sva kupila še šunko in za zraven narezala še odlično domačo suho salamo, ki mi jo je na sever poslala sestrična Barbara. Hrena nisva našla, sva pa odkrila odličen hrenov namaz, ki je bil dober nadomestek. Tako sva imela pravi pravcati slovenski velikonočni zajtrk, ki je zaradi Urbanove službe bil »žal« večerja. Najino tradicijo sva približala tudi prijateljem tukaj, ki sva jih povabila na pojedino. Prav tako tradcionalno sva vse skupaj jedla še dober tri dni kasneje, saj je bilo vsega preveč.

Celotna velika noč je uspela in vsaj okus naju je za par dni vrnil nazaj domov.

-B

P1000353
Miza polna dobrot

P1000361


One thought on “Delček Slovenije na Šetlandu

  1. Dober dan Blažka & Company ! Luštno, zanimivo poročilo, dobra režija ! Sem Janez,Draganov prjatu – vlako=
    ljubec,iz LJ – avtohtoni Šiškar. Morda se me spomniš z železniško “obarvanih” izletov, npr Gurktalbahn etc….

    Pa lep pozdrav obema ! Janez Gosar !j

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s