#DEGUSTABLE #EKSKURZIJA

Pa sem dobil prve obiske na severu. Prišla sta dobra prijatelja ter izkušena in prefinjena pivca Dejan in Nejc. Ker je pot do Šetlanda dolga in naporna, smo se dobili skoraj na pol poti, v Edinburgu. Srečanje pred letališko stavbo je bilo nabito s čustvi, vendar smo kot pravi moški zadržali solze v očeh in se dostojno podali v center mesta.

Ker smo morali kar nekaj nadoknaditi in je to izredno težko, če bi cele dneve skakali na okoli smo se odločili za bolj »degustable« ekskurzijo. Seveda smo si še vedno ogledali večino znamenitosti Edinburga, ki je meni eno najljubših in najlepših mest, vendar je bil poudarek drugje. Tako smo hitro našli pivnico Brewdog, kjer smo preizkusili in ocenili več vrst hmeljskega zvarka. Ker prvi večer nismo bili enotni, smo se odločili vajo ponoviti tudi drugi dan. Mislim, da smo bili že malo bližje odločitvi.

Seveda pa na Škotskem ne gre brez viskija. Ker nam je na tem področju malenkost primanjkovalo znanja, smo to rešili z Whisky Experience. Po kratki predstavitvi izdelave škotskega viskija je sledil verjetno najbolj zanimiv in poučen del ture – kako se pravilno pije škotski viski. Ugotovili smo, da postopek ni tako enostaven in da smo marsikaj delali narobe. To smo popravili, vendar je bil končni učinek isti. Naj omenim, da je ob koncu izobraževanja sledilo poskušanje različnih vrst viskija. In ni jih malo za relativno »malo« Škotsko. Naj omenim, da so imeli razstavljenih preko 4000 vrst viskija iz celega sveta.

 

 

Kar prehitro je minil čas v Edinburgu in že smo bili na poti v Aberdeen, s postankom v Glasgowu. Čeprav meni Glasgow ni preveč všeč, sta bila gosta navdušena nad tem kar ponuja mesto. Tu smo na žalost izgubili preveč časa z ogledom stadiona nogometnega kluba Celtic FC, ki še vedno očitno živi 80 let v preteklosti. Kljub uspehom v zadnjih letih smo imeli občutek, da najraje govorijo o letu 1930. In še stadion je bil brez zelenice zaradi nujnih vzdrževalnih del.

Končna postaja pa je tisti petek zvečer bil mesto Aberdeen. Zaradi zelo dolgih dni na severu pa smo si lahko na hitro še ogledali center mesta. V soboto je sledil obisk vasice Stonehaven in na žalost deževen sprehod do gradu Dunnottar. Eden izmed glavnih povodov obiska te vasice je bila tudi degustacija njihove specialitete – »pohane« čokolade Mars. Ja prav ste prebrali. Ocvrta Mars čokolada. Na žalost nam ta dan to ni uspelo, ker je bila sobota in je »prestižna« restavracija vrata odprla šele popoldan. Nas pa je čakal trajekt do Šetlandskih otokov.

 

Ena tabletka proti slabosti (za vsak slučaj) in dve Coronici kasneje… Šetland. Po sivem in oblačnem jutru se je pokazalo sonce in imeli smo krasen topel dan, ko smo si ogledavali jug otokov. St. Ninians, Spiggie Loch, Sumbrugh Head in ogled puffinov, … sledil je še kratek ogled mesta Lerwick in dan je bil za nami. Še povzetek dneva s citatom Nejca: »Prevroče je«. Ah ja …stavek, ki ga ne izrečeš pogosto pri 15°C. Ni bilo tako hudo, je bilo pa prijetno.

V naslednjih dneh smo se podali na sever otoka v Eshaness kjer smo si ogledali klife, se odpravili na vožnjo s čolnov na zahodni strani otoka, kjer smo si ogledali gojišča školjk in se zapeljali okoli otoka Vaila, podrobno spoznali Lerwick in okoliške pešpoti… In kar je najpomembnejše tu, vreme nam je bilo v večini primerov naklonjeno.

Verjetno najbolj adrenalinska zadeva za Dejana in Nejca je bila vožnja po levi strani ceste, kjer jim je nemalokrat zastal dih, misleča da delamo kaj narobe. Velikokrat sta se tudi hotela javiti za vožnjo, no vsaj tako je izgledalo, ko sta želela sedeti na voznikovem sedežu. Prav tako sem imel občutek, da jima je nekaj preglavic povzročal izredno dolga dan in ekstremno kratka noč, ampak sta se dobro spopadala s svetlobo.

 

Bilo se je zelo prijetno družiti z znanimi obrazi po dolgem času. V teh 10 dneh smo želeli okusiti Škotsko tako in drugače, razen enega popoldneva, ko smo imeli dalmatinski dan s čiščenjem in pripravo petih kilogramov klapavic. Težko je zajeti vse kar ponuja sever Velike Britanije v nekaj dneh, vendar smo se trudili, kdaj bolj in kdaj manj uspešno. In tu je bil zadnji dan, kjer smo ponovno kot pravi moški zadržali solze in se dostojno poslovili. Hvala za obisk!

#hešteg


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s