Lov na kite ubijalce (s fotoaparati)

Pa sem jih dočakal! Ko sem prišel na Šetlandske otoke sem imel dve veliki želji. Severni sij in orke. Severni sij sem verjetno ujel ob zadnji res pravi priložnosti, sezona Ork pa se je komaj začela in pred koncem meseca maja nihče niti ni pričakoval, da bodo kje v bližini Lerwicka. A glej ga zlomka, orke so presenetile vse in prav kmalu zavile v Lerwick.

Ko sem jih videl prvič sem sicer delal in si jih na kratko ogledal le skozi okno, neverjetno! Bil sem popolnoma zadovoljen. Nekaj dni kasneje pa sms od Blažke, orke so opazili na jugu in naj bi bile na poti proti severu… waaaaaaaa… seveda to pomeni proti Lerwicku.

Takoj sem prižgal računalnik in začel spremljati Facebook skupino, kjer ljudje na Šetlandskih otokih javljajo, ko opazijo orke. In res, orke so se približevale Lerwicku in če ne zavijejo iz začrtane poti, potem bodo v roku ene ure pri nas. Odložil sem vse iz rok, preveril fotoaparat in gremo. Hitro jo mahnem proti Knabu in prvi »orka hunterji« so bili že na poziciji. Hitro izvemo, da so jih že opazili pri Gulberwicku, eno vas pred Lerwickom. Še 10 minut in tukaj bodo. Vmes se nas je nabrala že kar velika množica ljudi, vsi s fotoaparati ali daljnogledi.

“Orka hunterji”

V čisti tišini smo zrli v morje, ampak res v tišini. In končno prvi krik. Loooooook… in v daljavi smo zagledali prvi dve hrbtni plavuti. Hitro so se nam približale in na žalost kar hitro odplavale mimo. Bilo jih je sedem. Sicer sem pričakoval, da bodo zaplavale v zaliv proti Tescu, kjer se je danes zadrževalo veliko število tjulnov, vendar jih očitno še niso zanimali. Tako smo se podali v tek in jim sledili še nekaj časa. Lahko rečem, da so fascinantne in večje kot sem si predstavljal. Prav neverjetno, ko vsa ta gmota pogleda ven iz vode in razprši vodo več deset metrov v zrak.

Tako mi je uspelo v nekaj dneh dvakrat videti orke in že se veselim naslednjega »srečanja«. Baje so zelo pogoste v juniju, ko imajo tjulni »ta mlade« in se pridejo nahraniti. Moram priznati, da se veselim obiska ork, sam pa bom držal pesti za svoje kolege tjulne!-U


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s